SOMMELIER

certifierad sommelier

Utbildningen till Certifierad Sommelier är till för dig som vill bli expert i vinkunskap. Ansvarsområden för en Sommelier t.ex. inom restaurang är att ha kontroll över dryckeshantering, inköp, lagring av viner, vinlistan samt gästens slutliga totalupplevelse vid bordet. Du kommer under kursen att få lära dig om vin och mat i kombination och om att arbeta professionellt med drycker. Du kommer att lära dig grunderna i vinodling, vinframställning, viktiga vinproducerande områden runtom i världen, klassifikationssystem, druvor, viner och stilar samt hur man provar och analyserar vin genom en professionell vinprovningsmetodik.


Vinprovningar av representativa vinstilar från hela världen kommer att utföras hemma enligt instruktioner. Du kommer att få lära dig viktiga delar rörande arbetet på restaurang eller vinbar såsom serveringsteknik, kundbemötande, säljteknik och service. Utbildningen tar även upp övriga drycker såsom öl, sprit, te och kaffe.


I Sverige och internationellt är efterfrågan på kompetenta Sommelierer stor då allt fler restauranger och hotell satsar på ett brett och varierat dryckessortiment. Sommelierer efterfrågas även av t.ex. Systembolaget och de stora vin-, öl- och sprit-importörerna som experter vid inköp av rätt sorts drycker och sortimentet, men även för att hitta leverantörer.


Sommelierutbildningen sammanlänkar teori med värdefull praktik för att ge dig övergripande kunskap om viner samt en helhetssyn på Sommelieryrket där även affärsmässighet och lönsamhet är viktiga beståndsdelar. Efter avslutade studier är du väl förberedd för arbete både i Sverige och internationellt. Sommelierutbildningen är en bred yrkesutbildning som öppnar även för andra roller i dryckesbranschen som t ex inköpare, hovmästare och säljare. Du hittar en detaljerad kursplan här nedan.


Du kommer under studietiden att ha kontakt med kursledaren om du stöter på frågor eller problem samt när du får återkoppling på dina inlämningsuppgifter. Kontinuerligt i kursmaterialet finns övningsuppgifter och inlämningsuppgifter så att du löpande kan stämma av att du tillgodogjort dig materialet på ett bra sätt.


Välkommen att anmäla dig och låta din framgångsresa starta tillsammans med oss!

ATT STUDERA TILL SOMMELIER INNEBÄR ATT:

- Du startar din utbildning när du vill

- Du studerar hur du vill, med dator, läsplatta eller mobiltelefon

- Du avgör själv studietakten

- Du studerar var du vill

kursportalen

Du får tillgång till inspelade föreläsningar i vår kursportal där du träffar våra lärare med olika specialområden. Du kommer att få se korta filmer med våra föreläsare som presenterar sig själva och respektive ämne samt med tal skärminspelade föreläsningar i Powerpoint.

Själva föreläsningsmaterialet har du även tillgång till i kursportalen när det är dags att göra övningsuppgifter och inlämningsuppgifter som skickas in för granskning av vår personal som därefter ger dig feedback. Du kan också kontrollera din kunskapsnivå genom att svara på Quiz.


I kursportalen finns det ett Forum där du kan diskutera och fråga andra kursdeltagare och lärarna om kursinnehållet. Du kommer under studietiden att ha kontakt med kursledaren om du stöter på frågor eller problem samt när du får återkoppling på dina inlämningsuppgifter. Interaktivitet genom chat, mail och telefon. Kontinuerligt i kursmaterialet finns övningsuppgifter och inlämningsuppgifter så att du löpande kan stämma av att du tillgodogjort dig materialet på ett bra sätt.


Välkommen att anmäla dig och låta din framgångsresa starta tillsammans med oss!

KURSPLAN

sommelier 1

HISTORIA & VINFRAMSTÄLLNING


  • Sommelierens roll
  • Vinets historia & spridning i världen
  • Vinodling, druvans & vinrankans anatomi
  • Vingårdssjukdomar & beskärningsmetoder
  • Vinframställning (vitt, rött & rosévin. Mousserande vin, olika metoder, sockerhalter)
  • Vin & Ekologi:
  • Biodynamisk och ekologisk odling, naturvin
  • Tillsatser i vin
  • Defekter i vin
  • Förslutningar
  • Övningsuppgifter & Inlämningsuppgifter

sommelier 2

PROVNINGSMETODIK


  • Vad påverkar ett vins karaktär?
  • Våra sinnen och smaker.
  • Hur uppstår dofter och smaker i vin?
  • Provningsmetodik - praktiska tips.
  • Provningsmetodik-analys.
  • Visuell analys (transparens, viskositet, färg, bubblor)
  • Doftanalys (intensitet, komplexitet, beskrivning).
  • Primära, sekundära och tertiära dofter.
  • Doftfamiljer:
  • Blommiga & Fruktiga / Jordiga & Mineraliska
  • Trä & Kryddor/ Animaliska & Medicinala.
  • Smak- och doftanalys
  • Mjukhet: Socker, alkohol, polyalkoholer.
  • Hårdhet: syra, tanniner, mineralitet.
  • Intensitet, struktur, längd, utveckling
  • Slutgiltig bedömning: Kvalitet & harmoni
  • Schematisk översikt och terminologi att använda vid vinprovning.
  • Övningsuppgifter & Inlämningsuppgifter


sommelier 3

GAMLA VÄRLDEN, REGIONER, DRUVOR OCH VINER


  • Historik & Stil Gamla världen
  • Vinklassificeringar Europa (Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland).
  • Länder, druvor & viner, områden:
  • Frankrike (Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Rhône, Loire, Alsace).
  • Italien (Piemonte, Toscana, Veneto, Sicilien/södra Italien)
  • Spanien & Portugal (Spanien: Rioja, Priorat, Ribera del Duero. Portugal: Duorodalen)
  • Tyskland & Österrike (Tyskland: Mosel)
  • Gröna druvor: chardonnay, sauvignon blanc, riesling.
  • Blå druvor: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, syrah, grenache, sangiovese, nebbiolo.
  • Övningsuppgifter & Inlämningsuppgifter (Vinprovningar)

sommelier 4

NYA VÄRLDEN, UPPKOMMANDE LÄNDER. REGIONER, DRUVOR OCH VINER


  • Historik & Stil Nya världen.
  • Vinklassificeringar
  • Länder, druvor & viner, områden:
  • Nordamerika (Kalifornien, Oregon, Washington)
  • Australien & Nya Zealand
  • Sydamerika (Argentina & Chile)
  • Sydafrika
  • Uppkommande vinländer (Östeuropa - Ungern, Georgien, Slovakien, Slovenien)
  • Asien – Kina.
  • Vulkaniska områden
  • ”Nya” vinländer:
  • England, Skandinavien och Sverige som vinland,
  • Inlämningsuppgifter (Vinprovningar) och Övningsuppgifter

sommelier 5

SOMMELIERYRKET, ÖVRIGA DRYCKER, VIN

OCH MAT


  • Att arbeta med vin på restaurang:
  • Serveringstemperaturer
  • Dekantering
  • Kundbemötande
  • Lagring av vin, att administrera en källare
  • Merförsäljning
  • Att bygga en vinlista
  • Vin & mat i kombination.
  • Lagar och regler för alkoholförsäljning
  • Övriga drycker: starkvin, druvdestillat, fruktdestillat, likörer, rom, whisky, sprit.
  • Öl, kaffe, te
  • Information om Sommelierföreningen
  • Övningsuppgifter & Avslutande Inlämningsuppgifter

ACCESS

Från det att du börjar studera en kurs har du tillgång till materialet under ett år.

Certifierad

När du gjort alla övningar och inlämningsuppgifter samt avklarat examen skickar vi dig ett Certifikat.

KUNDNÖJDHET

Vi är lyhörda för våra kunders omdömen och kommer därför att maila dig en kort enkät efter avslutad kurs.

KURSPORTALEN

Du läser utbildningen i vår kursportal när du vill. Där finns skärminspelade föreläsningar, filmer, stillbilder från föreläsningarna, övningsuppgifter och inlämningsuppgifter. Du gör allt i kursportalen inkl examensarbetet.

målgrupp

Utbildningen är gjord för dig som vill studera var du vill, när du vill och hur du vill. Du har tillgång till kursmaterialet oavsett teknikplattform, t ex stationär dator, laptop, surfplatta eller mobiltelefon. Eftersom utbildningen bedrivs i din valda studietakt går det utmärkt att kombinera utbildningen med arbete.

Du väljer också själv när du vill starta utbildningen. Inga förkunskaper behövs om det inte anges att du måste ha läst en viss modul eller kurs innan.

examen

Efter godkända inlämningsuppgifter och examensarbete har du uppnått kraven för Certifierad Sommelier. (Certificate Sommelier)

kursinnehåll

Du får tillgång till skärminspelade föreläsningar, filmer, stillbilder från föreläsningarna, övningsuppgifter och inlämningsuppgifter. Övningsuppgifterna är till för att du ska träna med nyss genomgånget material. Dessa skickas inte in. Inlämningsuppgifterna skickas in för granskning av vår personal och sedan får du återkoppling på dessa.

kursavgift

Kursavgiften för utbildningen till Certifierad Sommelier är 28 000 kr inkl. moms. Tillkommer gör dina inköp av vin etc. Betalning i förskott mot faktura inför varje modul med 5 600 kr inkl moms. Avbetalning under 12 månader möjlig med månadsbelopp 2 460 kr inkl moms. Du måste ha slutbetalat utbildningen innan du kan få ditt Certifikat.


Tillkommer gör inköp av viner till ett belopp av 4200 kr eller högre beroende på vilken prisklass du väljer för respektive vin.


I kursavgiften ingår:

- Föreläsningsmaterial i Kursportalen genom filmer och skärminspelningar

- Övningsuppgifter

- Inlämningsuppgifter

- Kontinuerlig support via mail och telefon samt yrkesvägledning

- Utfärdande och utskick av examensbevis

support

Om du under dina studier stöter på frågor eller problem kan du maila på support@academyonline.se så hjälper vi dig.

frågor

Om du har frågor innan du gör din anmälan maila dessa till info@academyonline.se

Du kan också ringa på 0775-544000 vx.

anmälan

Vi behöver få in din anmälan skriftligen via kontaktformuläret nedan eller via mail till info@academyonline.se

Ange vilken yrkesutbildning eller kurs anmälan avser.